İkinci El Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Selam millet, ikinci el telefon alacağım, nasıl bir kontrol yapmalıyım?
Piyasada klonlanmış bir çok telefon var. Bunları normal olarak anlamanız mümkün değil. Alacağınız telefonları almadan önce mutlaka araştırın. İşlemci özelliklerini filan bilmenizde fayda var. Bu sayede kontrole derken klon olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Satın aldığınız yer ile aranızda satış için tutanak veya sözleşme gibi bir şey yapın. Burada kimlik bilgileri ve telefonun bilgileri mutlaka geçsin. İnternet üzerinden aldığınızda profil güvenlikleri doğrulanmış hesapları tercih edin. Bilmeden bile olsa çalıntı telefon satın almış olabilirsiniz. Evinize gelecek bir mahkeme celbini sevmeyebilirsiniz.
Telefondan mümkünse birini arayarak sesin gidip gelmesini kontrol edin. Mümkünse kulaklık takarak aynı kontrolü yapın. Şarj aletinin mutlaka orijinal olup olmadığına bakın. Satıcılar genelde orjinali kendilerine saklayarak onu da satmaya çalışıyorlar. Yan sanayi bir şarj aleti telefonunuza zarar verebilir.
Mümkünse yani bulabiliyorsanız garantisi devam eden ikinci el telefon almaya özen gösterin.
Ölü piksel var mı diye ekranı iyice kontrol edin. Cihazın çevresine bakın düşme veya darbe sonucu oluşan göçük ve çizikler var mı?
Diyelim ki bir dükkandan alıyorsunuz. Her ne kadar yerleri belli olsada ileride oluşacak sorunlar için o iş yerine ait faturayı isteyiniz. Sonuçta bazen inkar edebiliyorlar.
Telefonun İMEİ numarasını mutlaka BTK sitesinden doğrulayın.
Wifi bağlantılarını test etmenizde fayda var. Yurtdışı ürün ise pasaport kaydını e-devletten sorgulatabilirsiniz. Zor bir ihtimal ama teknik servisten telefonun tamir geçmişini öğrenebilirsiniz.
Bataryasını kontrol edil şişme veya renk değişikliği varmı diye. Yeni nesil telefonlarda batarya görünmese bile bataryanın olduğu yeri biliyorsanız kasanın o tarafını inceleyiniz. Şişen batarya kasa ile telefon arasında açıklık yaratacaktır.
Teşekkür ederim arkadaşlar, yazan herkesin emeğine sağlık.